29 Aralık 2007 Cumartesi

Meme Küçültme ve Dikleştirme (Redüksiyon Mammoplasti ve Mastopeksi)

1- Aşırı büyük memelerin estetik görünüm dışında sağlık problemi yaratma ihtimali var mıdır?Meme dokusunun büyük ve sarkıklığı sadece estetik değildir aynı zamanda fonksiyonel birtakım sorunları da beraberinde getirir.Ağırlığın taşınmasına bağlı boyun ve sırt omurgalarının zedelenmesi ve bu bölgelerde kronik ağrı, meme altında pişik ve mantar, sportif aktivitelerde ve giyimde kısıtlanma gibi sağlık sorunları da ortaya çıkmaktadır.

2- Meme küçültme ameliyatı için uygun yaş nedir?
İri göğüsler ırsi olabildiğinden 17 – 18 gibi erken yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum genç kızlık döneminde çoğu zaman psikolojik problemlere de neden olabilmektedir.

Gerek duyulan her hastada,18 yaşından itibaren İri ve sarkmış göğüslerde fazla olan deri dokusu çıkarılır ve normalden daha aşağıya kaymış olan meme başları normal pozisyonuna getirilir.Böylece göğüslerde daha dik ve düzgün bir görünüm elde edilir.

3- Ameliyat sonrası kaç günde normal hayata dönülür?
Ameliyat sonrası çoğu zaman 1-2 gün hastanede kalınır. Sorunsuz bir iyileşme olduğu taktirde 3-5 gün sonra günlük hayatınıza dönebilirsiniz. İlk 2 - 3 hafta kollarla ağırlık kaldırma gibi yorucu işlerden sakınılması, kolları omuz hizasının üstüne kaldırılmaması gerekir. Nekahat döneminde belirli aralıklarla poliklinik kontrollerine gelmeniz gereklidir.

4- Meme küçültme ameliyatından sonra emzirmek mümkün müdür?Son yıllarda geliştirilen teknikler sayesinde meme küçültme ve sarkıklık düzeltme sonrası gebelik ve emzirme ile ilgili sorunlar ortadan kalkmıştır.

5- Küçültme ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Eski klasik operasyonda ters T şeklinde bir insizyon kullanılırdı. Ameliyat sonrasında insizyon yerinde yine ters T harfi şeklinde bir iz kalır. Ameliyat yaklaşık 2-4 saat kadar sürer.

Özellikle göğüsleri iri ancak fazla sarkık olmayan genç hastalarda Benelli,round block veya mastopeksi gibi yöntemlerle hemen hemen hiç iz kalmadan düzeltmeler yapılabilmektedir. Bunun yanısıra sarkık göğüslerde ise vertikal mammoplasti adı verilen teknikte eski, klasik operasyona göre daha az iz kalmaktadır.

6- Aşırı büyük göğüslerde farklı teknik uygulanır mı?
Evet. Aşırı büyük göğüslerde cerrahın tercihine göre " Free nipple grafting" yapılabilir. Bu durumda ileri dönemlerde emzirmek mümkün olmaz. İzler klasik teknikte olduğu gibi ters "T" şeklinde olur.

7- Ameliyat sonrası erken dönemde göğüslerin şekli tam olarak görülür mü?
Hayır. Uygulanan tekniğe göre farklılıklar olsa da yine de meme küçültme ve/veya dikleştirme ameliyatlarından sonra son şekil hemen ortaya çıkmaz. Kesi izlerinde belirginlik ve irregüler görüntünün düzelmesi, memelerde yuvarlak hatların oluşması için en az 3 ay geçmesi gereklidir.

8- Sarkma veya küçültme sonrası ileride yeniden sarkma ve aşırı büyüme olur mu?
Hayır. Sorun düzeltildikten sonra yıllar içinde sarkma veya kilo alımına bağlı memelerde büyüme olsa bile deformasyon ilk halinize kıyasla belirgin ölçüde az olur. Ancak yılların ve yerçekiminin etkilerinden korunmak mümkün değildir.

9- Ameliyat sonrası özel bir sütyen gerekli olacak mı?
Meme ameliyatlarından sonra ödemin azaltılması, izlerin daha kolay iyileşmesi ve baskı yapmak amacıyla sporcu sütyeni olarak nitelendirilen balensiz, tercihan önden kopçalı elastik sütyenlerin kullanılması gereklidir. Bu sütyenin doktorunuzun tarifi uyarınca belli bir süre kullanılmasında ameliyat sonrası nekahat döneminin daha kolay atlatılmasına faydası vardır.

10- Ameliyat olmadan göğüslerin sarkıklığı ve büyüklüğü giderilebilir mi?
Spor yapmak ve fazla kiloların verilmesinin memelerin hacmi ve kondüsyonunda değişikliğe sebep olduğu bilinmektedir. Ancak herhangi bir ilaç ya da krem tarzı uygulamaların memelerin sarkıklığı ve büyüklüğünü düzelttiği bugüne kadar kanıtlanamamıştır.

Kliniğimizde meme küçültme ameliyatları başarı ile uygulanmakta olup detaylı bilgi ve iletişim için http://www.estetikcerrahi.gen.tr ya da http://www.gurlerakinbingol.com adresimi ziyaret edebilirsiniz.